Kungstensgatan 58, 113 29 Stockholm
08-301900
Vardagar 08.00-20.00. Helger - Stängt.

Kennelhostan sprider sig i Stockholm

tisdag, december 07, 2021

Vi på DjurAkuten har de senaste dagarna upplevt en markant ökning av patienter med misstänkt kennelhosta. Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika smittsamma virus som orsakar luftvägssymptom. Plötslig, kraftig hosta där hunden hostar tills de kväljer eller kräks är det vanligaste symtomet. Andra symtom inkluderar rinnande nos och nysningar, feber och aptitlöshet.

Behandling

Så länge din hund är pigg och äter bra rekommenderar vi vila med lugna koppelpromenader tills symtomen klingar av. Om hostan förvärras av drag i halsband vid promenader är det lämpligt att byta till sele för att underlätta för hunden. I vissa fall ordinerar veterinären medicin som verkar hostdämpande eller slemlösande.

Hostan går vanligtvis över efter cirka sju till tio dagar, men kan ibland kvarstå i upp till en månad. Låt inte din hund träffa andra hundar de två första veckorna från insjuknandet, då smittan lätt kan spridas både via nos-noskontakt och via hosta eller nysningar. Är ni på väg till veterinären – ta inte med hunden in i väntrummet där andra hundar vistas.

När ska jag uppsöka veterinär?

Om din hund får hög feber (normal temperatur hos hund är 38-39°C), blir dämpad, andas snabbare än vanligt eller har svårt att andas bör du kontakta veterinär. Då vi på DjurAkuten ej har separat väntrum hänvisar vi till djursjukhusen Albano, Bagarmossen och Södra Djursjukhuset som har särskild mottagning för smittsamma patienter.

 

Hur kan jag förebygga kennelhosta?

  • Vaccination

Genom att vaccinera din hund årligen kan du förhindra att din hund smittas av kennelhosta. Tyvärr kan hundar få kennelhosta trots att de är vaccinerade, men symptomen är oftast mildare och snabbare övergående än för ovaccinerade hundar.

  • Undvik umgänge med smittade hundar

Undvik umgänge med hundar som hostar eller nyser. Vid högt smittryck kan det vara lämpligt att undvika hundrastgårdar, väntrum hos veterinären eller andra ställen där många hundar vistas samtidigt.

  • Hygien

Tvätta händer och kläder om du varit i kontakt med misstänkt smittad hund. Undvik att din hund delar mat- och vattenskålar eller leksaker med andra hundar.

 

Mer information hittar du på SVA:s hemsida:

https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/kennelhosta-hos-hund/#VetContentx3

Boka tid för akut eller allmän sjukvård för ditt djur

Hitta hit

Kungstensgatan 58
113 29 Stockholm

Läs mer

Öppettider

KLINIKEN (Endast vardagar)
KL:08.00 - KL:20.00

TELEFONVÄXELN (Endast vardagar)
KL:07.00 - KL:20.00

Avbokning

Avbokning som sker senare än 24 timmar innan bokad tid eller uteblivet besök kommer att debiteras.