Grundvaccination mot valpsjuka, parvo, kennelhosta och hepatit vid 8 v, 12 v och 1 års ålder. Revaccination årligen mot kennelhosta och vart tredje år mot valpsjuka, parvo och hepatit.
Daglig tandborstning förbättrar din hunds munhälsa. Den mekaniska rengöringen reducerar plack som annars tillsammans med bakterier och salter bildar tandsten. Plack och tandsten är främsta orsaken till dålig andedräkt och tandlossning.
Borsta med en mjuk tandborste, kompress eller ”fingertuta”. Tandkräm med god smak kan användas för högre acceptans men har ej betydelse för reduktionen av plack. Det finns många bra videos på YouTube för hur du borstar tänder på din hund.
Daglig hantering av din hund förbättrar er relation, ökar chansen att upptäcka förändringar eller smärta samt underlättar vid veterinärbesök.
Exempel på hanteringsövningar att alternera är kontroll av ögon, öron och mun, palpation av kroppsdelar, hullbedömning, undersöka tassar m. m.
Påbörja invänjning i tidig ålder. Börja med att hantera tassar och klor dagligen. Väv därefter in klippningen successivt. Börja vänj in tången, beröra tassen med tången, beröra klon, klippa en enstaka klo osv. Belöna mycket!
Det är lämpligt att klippa klorna en gång i veckan då det generellt är enklare att klippa lite och ofta. Om du av misstag kommer åt pulpan kan blödningen stoppas med t.ex. potatismjöl eller blodstopp. Fortsätt klippa övriga klor och belöna för att inte skapa negativa associationer.
En hund i gott hull skall ha en tydlig midja sett både från sidan och ovanifrån. Vid strykning över bröstkorgen skall revbenens konturer kännas. Övervikt ger en ökad belastning på leder samt kan leda till fetmarelaterade följdsjukdomar. Är du osäker på din hunds hull? Vi hjälper dig gärna med en bedömning.
Kungstensgatan 58,
113 29, Stockholm